V Medzilaborciach sa konala prvá dražba bytov

17.06.2006 Medzilaborce

Medzilaborce 17. júna (TASR) - Jeden predaný byt z piatich ponúkaných je výsledkom prvej dražby bytov, ktorá sa v závere týždňa uskutočnila v Medzilaborciach.
Tamojšia samospráva sa pre dražbu rozhodla po predchádzajúcich opatreniach - upomienkach, žalobách a exekúciách, ktoré neboli účinné. Zámerom dražby bolo zníženie dlhov na nájomnom, presahujúcich 3 milióny korún. Išlo o byty, ktoré sú vo vlastníctve mesta, ale aj v osobnom vlastníctve, začlenené v spoločenstve vlastníkov bytov.
Jeden z nájomcov tesne pred dražbou zložil 100-tisícovú hotovosť zo 180-tisícového dlhu. Časť ďalších neplatičov vyrovnala dlhy pod hrozbou vydraženia ich príbytkov už pred niekoľkými týždňami. Podľa primátora Medzilaboriec Mirka Kaliňáka bola dražobná cena bytov vyššia než trhová, pretože sa v nej odzrkadlili nedoplatky. \"Z môjho pohľadu v Medzilaborciach sú vysoké ceny bytov vďaka tomu, že ten nárast dlhov za dlhšie obdobie sa stále zvyšoval až to došlo do takých v Medzilaborciach astronomických cien, \" uviedol dnes pre TASR Kaliňák. Dodal, že cena 4-izbového bytu sa vyšplhala na 400 tisíc, 3-izbového bytu predstavovala 310 tisíc a garsónky 110 tisíc korún, pričom takýto byt možno v meste kúpiť aj za 60 tisíc korún.
Byty, ktoré neprešli dražbou pôjdu do ďalšieho kola. Ich cena by však už mala byť o 20 percent nižšia. V Medzilaborciach chcú v dražbách pokračovať. Snahou tamojšej samosprávy je tak získať aspoň 70 percent spomínaných dlhov.
 

Vyberte región